Viktigheten av å benytte stemmeretten

I år er det stortingsvalg og vi skal bestemme hvem vi vil at skal styre landet vårt i de fire kommende årene. Fire år kan virke som kort tid for mange, men sannheten er at de fire årene er avgjørende for vår framtid. Det er trossalt oss unge og de neste generasjonene som skal leve med konsekvensene av dagens politikk.

Ungdom

Jeg engasjerer meg i politikk og mye av min tid går til nettopp dette. Jeg snakker med ungdom, eldre og de midt i mellom. Mange unge tror at man må være veldig politisk engasjert og ha peiling på alt for å bruke stemmeretten, men det er ikke tilfellet.

Det å bruke stemmeretten er utrolig viktig og det er en rettighet som vi alle burde ta nytte av. For det handler om å kunne påvirke din hverdag og din fremtid. Det handler om å kunne være med å bestemme hvilket Norge du vil leve i.

For meg så handler dette valget om hvilket samfunn jeg vil leve i. Jeg vil ha et samfunn med små forskjeller og store muligheter for alle uansett kjønn, etnisk bakgrunn, religiøs retning eller seksuell legning. Jeg vil ha et samfunn der vi løser utfordringene i fellesskap, for å kunne skape en bedre fremtid sammen.

Min største oppfordring til alle førstegangsvelgere som er usikre på om de skal stemme og eventuelt hvilket parti de skal stemme på, er å finne ut hva som er viktig for deg og hva de ulike partiene mener på disse områdene. Kanskje er du opptatt av å ha et godt barnehagetilbud til søsknene dine, at kollektivtransporten i byen din skal bli bedre eller at besteforeldrene dine skal kunne bo på et velfungerende og inkluderende sykehjem? Slike saker er viktige og dine meninger betyr noe, det er viktig å ikke glemme.

Politikk kan virke kjedelig, unødvendig og komplisert for mange, men sannheten er at alt rett og slett handler om hvordan samfunnet skal fungere. Man bør ikke ha en mening på alle områder og man må ikke kunne alt for å bruke stemmeretten sin.

Om du skulle ha bestemt deg for hvilket parti du vil stemme på så har du muligheten til å stemme nå. Valgdagen er 11. September men forhåndsstemmingen er i gang allerede!

Uansett hvilket parti du mener har best politikk og uansett hvilken politiker du er mest enig i – så er min oppfordring til deg å bruke stemmeretten. For din stemme teller og det å ha muligheten til å være med å bestemme er et privilegium du ikke bør ta for gitt.

Maria Imrik

Leder i Fredrikstad AUF

Organisatorisk nestleder i AUF i Østfold