Utenforskap og folkehelse
Av: Hege Dubec, fylkestingsrepresentant
God folkehelse er viktig for samfunnet fordi det bidrar til å forbedre livskvaliteten, redusere helsekostnader, og skape et produktivt arbeidsliv. Med god folkehelse reduseres forekomsten av sykdommer og helseplager, noe som fører til lengre og sunnere liv for befolkningen. Forebygging gjennom helseopplysning, sunn livsstil, tilgang til helsetjenester og miljømessige forbedringer er nøkkelfaktorer i folkehelsearbeidet.
For å redusere utenforskap og øke folkehelsen blant ungdom i Østfold er det flere tiltak som kan settes inn for å fremme inkludering, styrke sosialt fellesskap og gi ungdom flere muligheter til deltakelse i samfunnet. Her er noen viktige tiltak:
1. Forebygging gjennom utdanning
- Styrke skolemiljøet: Ved å sørge for et inkluderende skolemiljø der alle ungdommer føler seg trygge og verdsatt, kan man redusere risikoen for utenforskap. Tiltak som anti-mobbing-programmer, trivselstiltak og økt oppfølgning av elever med utfordringer kan bidra.
- Tidlig innsats: Gi ekstra støtte til elever som sliter med skolearbeid for å hindre frafall. Dette kan være gjennom leksehjelp, spesialpedagogiske tiltak, eller mentorskap fra eldre elever.
2. Fritidsaktiviteter og inkluderende møteplasser
- Gratis eller rimelige fritidsaktiviteter: Tilrettelegge for at ungdom har tilgang til aktiviteter som idrett, kultur, musikk og sosiale klubber, uavhengig av økonomisk situasjon. Dette gir ungdommer en positiv arena å delta i, som kan styrke deres tilhørighet og sosiale nettverk.
- Ungdomsklubber og kulturhus: Også steder hvor ungdom kan møtes på egne premisser, kan hjelpe dem med å skape relasjoner og styrke fellesskapet.
3. Arbeidspraksis og karrieremuligheter
- Samarbeid med næringslivet og det offentlige: Skape muligheter for ungdom å få arbeidspraksis, læreplasser og deltidsjobber. Dette kan gi dem verdifulle erfaringer og bygge et nettverk som kan hjelpe i overgangen fra utdanning til arbeidsliv.
- Karriererådgivning: Tilby god veiledning om utdannings- og karrieremuligheter for å unngå at ungdommer blir stående utenfor arbeid eller utdanning.
Ved å kombinere flere av disse tiltakene kan man bidra til å redusere utenforskap blant ungdom i Østfold, og skape et samfunn hvor alle føler seg inkludert og har muligheten til å lykkes. Her må samarbeidet med NAV, kommune og fylkeskommunen være løsningen. Et eksempel er ordningen i Fredrikstad kommune, «På vei mot fagbrev». Etter 2 år i drift kan ordningen vise til gode resultater -og prosjektet får gode skussmål også fra KS. Men vi trenger varige løsninger og systemer nasjonalt, som kan sikre ungdommer over hele landet den samme muligheten til å lykkes i livet.