Sammen om ungdommen!

Av: Siv Henriette Jacobsen, gruppeleder for Østfold Arbeiderparti

Det sies at det krever en hel landsby for å oppdra et barn. Skal vi få de unge ferdig med en utdanning og ut i arbeid krever det at vi samarbeider minst like tett og at alle bidrar med det de er gode på.

1.juli 2023 innførte regjeringen ungdomsgarantien som skal sikre ungdom enten utdanning eller arbeid. Det er NAV som har fått i oppgave å gjennomføre garantien i praksis og det er hittil blitt bevilget 555 millioner for at NAV skal styrke ungdomsarbeidet sitt. Garantien skal sikre god og tett oppfølging av unge fra fylte 16 år og fram til fylte 30 år.

Garantien er en oppfølgingsgaranti, der alle i målgruppen skal få rask hjelp og tett oppfølging så lenge det er nødvendig for å fullføre utdanning og komme i arbeid.

Utdanning er sentralt i ungdomsgarantien. Ifølge forskriften som garantien er forankret i, skal det legges opp til et tett samarbeid med utdanningsaktørene. For å lykkes med en slik garanti er det derfor avgjørende med et tett samarbeid mellom NAV og fylkeskommunen.  

siv

Siv Henriette Jacobsen, gruppeleder 

"Det sies at det krever en hel landsby for å oppdra et barn. Skal vi få de unge ferdig med en utdanning og ut i arbeid krever det at vi samarbeider minst like tett og at alle bidrar med det de er gode på."

Vi vet at fullført videregående utdanning er nøkkelen til varig tilknytning til arbeidslivet. I fremtiden er det ventet at kun fem prosent av stillingene på arbeidsmarkedet vil være tilgjengelig for ufaglært arbeidskraft. Vi vet også at det i Østfold er noen særskilte utfordringer knyttet til fullføring av videregående skole og at Østfold er på topp i Norge når det gjelder antall uføre.

For å sikre varig tilknytning til arbeidslivet, er det spesielt viktig at ungdomsgarantien i Østfold gjennomføres i et tett samarbeid mellom NAV og fylkeskommunen. Vi jobber nå for å få på plass et tett samarbeid med NAV for å sikre at en gjennomføring av ungdomsgarantien i Østfold vil bidra til at flere unge kan fullføre videregående skole og dermed en varig tilknytning til arbeidslivet.

Vi har også god erfaring for at et tett samarbeid mellom NAV, partene i arbeidslivet og fylkeskommunen sikrer flere unge arbeid gjennom tett kontakt med bedriftene. Østfold er et lite fylke og det er lett å finne hverandre. For å lykkes med ungdomsgarantien må jobbe tett sammen og ta i bruk de ressursene og det nettverket vi har til beste for ungdom over hele Østfold.