Nyhetsbrev fra Østfold Arbeiderpartis internasjonale utvalg

Uke 9 - 2024

Programarbeidet

Programarbeidet er i full gang. Til kapittelet om utenriks- og sikkerhetspolitikk er det trukket opp tre problemstillinger det er ønskelig diskuteres spesielt. Det er hvordan vi manøvrerer for å forsvare respekten for en regelstyrt verden, hvordan vi kan bidra til å oppfylle bærekraftsmålene og hvordan vi ivaretar pensjonsfondets investeringer i en verden med økt rivalisering og proteksjonisme.

Spørsmål til diskusjon:

  • Respekt for folkeretten, internasjonale normer og det multilaterale systemet har tjent Norge godt og vært bærebjelker for vår utenrikspolitikk. Hvordan bør vi manøvrere for å forsvare våre verdier, verne om våre kjerneinteresser og bevare vårt handlingsrom i en tid hvor den regelstyrte verdensorden er under betydelig press?
  • Pandemien og den påfølgende innovasjonskrigen i Ukraina har hatt store, negative konsekvenser for milliarder av mennesker. I kombinasjon med vedvarende konflikter samt omveltende klima- og miljøendringer, har dette ført til økt fattigdom, tiltakende polarisering, den største flyktningkrisen i historien og uro verden over. Med tanke på de enorme behovene, hvordan bør et land som Norge solidarisk bidra til de globale bærekraftsmålene?
  • Norge er et relativt lite land med en åpen økonomi og betydelige investeringer i utlandet. Vår velferd er i økende grad avhengig av den økonomiske og politiske utviklingen internasjonalt. Hvordan ivaretar vi best våre økonomiske interesser i en verden hvor rivalisering, proteksjonisme og – i verste fall – økonomisk frakopling finner sted?

Har du forslag eller synspunkter på dette, kan du sende det inn via denne lenken:

https://dittforslag.arbeiderpartiet.no/d/

Okkupasjonen hinder for palestinsk stat

Den israelske okkupasjonen og de folkerettsstridige israelske bosetningene er de største hindrene for en tostatsløsning, som er den eneste løsningen på konflikten mellom Israel og Palestina, sier utenriksminister Espen Barth Eide. Den 23. februar framførte Norge dette i et innlegg i Den internasjonale domstolen (ICJ).  

Les mer her: 

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/hindrer-muligheten-for-en-tostatslosning/id3026752/