Ny skole- og tilbudsstruktur i videregående opplæring i Østfold fylkeskommune
Onsdag 4. desember behandlet fylkestinget sak om ny skole- og tilbudsstruktur i videregående opplæring i Østfold fylkeskommune.
Saken engasjerer og skolene betyr mye for folk. Det har vært en utfordrende prosess å lande saken, men det har vært et konstruktivt arbeid på tvers av flere partier i fylkestinget. Det er tungt å skulle legge ned to skoler, samtidig er det viktig å påpeke at nedleggelsen ikke vil tre i kraft før de planlagte investeringene i St. Olav og Kalnes videregående skoler er fullført.
Den økonomiske situasjonen til Østfold er svært utfordrende. Vår fylkesordfører Sindre Martinsen-Evje jobber hardt opp mot regjering og storting for å løfte Østfold sine utfordringer og forsøke å finne løsninger som kan komme fylkeskommunen til gode.
Omtrent 167 millioner kroner skal spares på tjenesteområdet Opplæring og kompetanse samlet sett når tiltak for budsjettåret 2024 er inkludert.
Det er ikke mulig å gjennomføre nødvendige kutt i skoleområdet uten å også kutte i bygningsmasse.
Bred politisk enighet
Bak vedtaket som fattes i dagens fylkesting står et bredt flertall. Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, Kristelig Folkeparti og Venstre har etter god dialog kommet til enighet i saken.
Det er positivt at et bredt politisk flertall går sammen i en sak som denne. Det handler om at vedtaket skal stå seg over tid.
Løsningsforslag B ligger til grunn, med noen justeringer:
- Restaurant og Matfag: I matfylket Østfold har dette tilbudet sin plass på flere steder. Søkertallene har potensiale, og elevene går videre til fagbrev, noe som gir næringen den kompetansen den trenger.
- Frisør, blomster, interiør og eksponeringsdesign: Tilbudet samles på Kalnes videregående skole.
- Skjeberg Folkehøgskole fortsetter i fylkeskommunal regi.
- Yrkesfag: Hovedmodellen skal være 2+2, og de som ble omtalt som mulige 1+3-løp (1 år på skole og 3 år i bedrift) kjøres som klasser når det er nok søkere, og der det ikke kreves fylkeskommunale investeringer. Nytt fra fylkesutvalgets forslag er ordet "primærsøker" og linjen "industriteknologi" - et tilbud i Moss som næringslivet mente var kritisk å beholde.
- Idrettslinje: Det tilbys 2 paralleller i idrett i Fredrikstad, vekslet inn i én klasse studiespesialisering ved samme skole. Finansieres med næringstilskudd.
- Østfold Fylkeskommunale skole: Denne skolen har ikke vært mye omtalt i prosessen, men fortjener oppmerksomhet. Her jobber høykompetente ansatte med barn i sårbare livssituasjoner. Vi ønsker å igangsette en prosess for å se hvordan de kan innordnes Kalnes, med mål om gode lokaler og et solid pedagogisk kompetansemiljø.
- Håndverk, produksjon og produktutvikling: Dette programmet, som var foreslått nedlagt, videreføres. Vi tror på at elevene ønsker det, og at næringen har behov for denne kompetansen. Vi vil aktivere husflidmiljø og bygdekvinnelag for å lykkes med opplæring og formidling til arbeid.
- Fiske og fangst: Videreføres som 2+2, og vi søker om landslinjetilbud. Med vår kystlinje og historie er dette på sin plass.
- Fagskolen: En ressurs for Østfold, og vi må forsøke å begrense budsjettkutt fra våre medeiere Buskerud og Akershus.
- Voksenopplæring: Skal foregå som fylkeskommunedirektøren skisserer, i hele regionen, men administreres fra Sarpsborg.
- Nærmiljøarenaen: Videreføres og legges ikke ned. Mange innbyggere har engasjert seg, og vi er glade for at nærmiljøarenaen betyr så mye for dem.
- Helse- og oppvekstfag: Vi viderefører 3-årig studietilbud med studiekompetanse på Mysen videregående skole og Greåker. Dette er ønsket av både elever og skolene.
- Sarp Tech: Arbeiderpartiet ønsker en mer praktisk skole, hvor klasserommet i enkelte tilfeller dras ut i bedriftene. Dette gir realistisk opplæring og forbereder elevene på arbeidslivet. Vi vil utforme vår variant inspirert av Kongsberg-modellen.
- Realfag: Vi ønsker å bruke kunnskapsbedrifter som HIØ og Inspiria til å se hvordan vi kan bruke ressurser på tvers, og få til samlingsbaserte realfagstilbud.
- Utenforskap: Vi må få flere i arbeid, og nøkkelen er utdanning. Vi foreslår at ordninger som "Fagbrev på jobb" og modulstrukturert opplæring vurderes. Sarpsborg kommune kan være pilot, i samarbeid med karrieresenteret og NAV.
For å lese hele vedtaket og det helhetlige forslaget gå inn på fylkeskommunens nettsider.