Norske barn må hjem

Terrororganisasjonen IS er nedkjempet i Syria. I flyktningleirene sitter kvinner med små barn i kummerlige kår.

stortingsrepresentant

Noen av dem er norske. Kvinner som dro for å kjempe for kalifatet, sammen med eller uten sin mann. Mange er nå enker. Noen barn har mistet både mamma og pappa og er alene i en vond verden. 

Nå går debatten høyt om vi skal hente disse barna hit til Norge eller ikke. Det juridiske er klart. Barna født av en norsk kvinne, er norsk statsborger. Både barna og mamma har rett til å komme hit. Så spørsmålet er egentlig, skal vi gjøre noe for å hjelpe dem ut av leirene og hjem til Norge eller overlate dette til dem selv?

Regjeringen sier de vil gjøre noe for å ta hjem de foreldreløse barna, men de som har mor i live, må skilles fra mamma om de skal få komme hit. Siv Jensen gjorde det helt klart under FrPs landsmøte: De vil ikke løfte en finger for å hjelpe disse kvinnene hjem til Norge. Sylvi Listhaug sier endog at det ikke finnes tilgivelse for de som dro til Syria for å kjempe med IS. 

En svensk bestefar, svigerfar til en norsk IS-kriger som er drept, har hentet ut sine syv barnebarn og er snart på vei hjem til Sverige med dem. I Norge sitter også besteforeldre som gjerne tar imot sine barnebarn og – antar jeg – sin datter. 

Vel er det helt uforståelig for de fleste av oss, hvordan det var mulig for norske ungdommer å reise til Syria, slutte seg til IS og kjempe for det såkalte kalifatet. De som gjennom den kampen skal straffes for sine ugjerninger. Kommer de hjem, skal de straffes her, som noen allerede er blitt.

Men det sitter 30-40 barn og mødre som er norske statsborgere i flyktningeleirer i Syria. Hva disse barna – og mødrene – har vært igjennom kan vi vanskelig forestille oss. Men rapportene om barnas helsetilstand er foruroligende.  Skal vi virkelig overlate til det sammen-bombede Syria å ta ansvar for disse norske statsborgerne?

Hvor stor innsats la ikke regjeringen ned for å få en dødsdømt norsk leiesoldat hjem fra Kongo? Statsministeren avbrøt endog 17. mai-feiringen for å annonsere hjemkomsten. 

Ærlig talt. Norge kan ikke være bekjent av å la disse barna og deres mammaer i stikken der nede i elendigheten. Regjeringen må gjøre det som er nødvendig for å få de ut av elendigheten i leirene og hjem til Norge.

Svein Roald HansenStoringsrepresentant for Arbeiderparti