Næringsutvikling med landbruket i sentrum!
Av: Camilla Aas, utvalgsleder for opplæring og næring
I Norge har mange landbrukseiendommer vokst seg både større og sterkere over tid. Den uskrevne regelen sier man skal overlate gården til neste generasjon i bedre stand enn det man mottok den i. Vi skal være takknemlig for det, for det har gitt oss gode driveverdige gårdsbruk samt et matfat som vi kan høste av. Landbruket er en del av vår kultur, identitet, stolthet og sikkerhet – og bonden forpakter ressursene som man best kan.
I Østfold lever vi midt i matfatet siden vi både har vann, skog, sjø og godt jordsmonn som gir oss en rik tilgang på gode råvarer. Vi har også en betydelig næringsmiddelindustri som gir ringvirkninger lokalt. Regjeringen sikter på å styrke vår selvforsyningsgrad, og landbruks- og matdepartementet har lansert et nytt mål for omsetning av lokalmat og – drikke på 25 milliarder kroner innen 2035. Fylkeskommunen sitt innspill til departementet er kort oppsummert at Østfold er matfylket, og potensialet bør tas i bruk!
I Østfold har vi stort potensiale for å kunne utvikle produksjonen - gode naturgitte forhold, lang vekstsesong, en bruksstruktur i utvikling og kort vei til markeder. I tillegg finnes kompetente og endringsdyktige bønder, vi tror at et betydelig antall tenker på nye muligheter. Vi har også mange små og store mat- og lokalmatprodusenter som foredler råvarer.
"I Østfold lever vi midt i matfatet siden vi både har vann, skog, sjø og godt jordsmonn som gir oss en rik tilgang på gode råvarer."
Østfold fylkeskommune har startet arbeidet med å utvikle en helhetlig matstrategi for Østfold og ønsker flere innspill. Dette er viktig næringsarbeid, hvor vi vil se på hvordan mat innvirker på næringsutvikling, reiseliv, arbeidsliv, folkehelse, utdanning, klima og miljø. Fylkeskommunen innvilger søknader om midler til rekruttering og kompetansehevende tiltak, hvor vi ser at flere satser på lokalmat og drikke. Salget på lokale varer viser at vi er på rett vei, og at dagligvarekjedene skaper rom i sine hyller til lokale leverandører.
Gården er en næringsarena som jeg mener vi bør anerkjenne og løfte enda høyere enn det noen uttrykker i dag. Når produksjonsgrunnlaget rustes opp, vil vi sette Norge i stand til å kunne øke selvforsyningsgraden av korn, frukt og grønnsaker, ha verdensledende melke- og kjøttproduksjon med tanke på kvalitet, dyrevelferd og ressursmessig bærekraft og at mest mulig av fôret er norsk og ikke importert. Samfunnsoppdraget til jordbruket er å produsere nok og trygg mat på norske ressurser som bidrar til arbeid, god ernæring og helse. Levende bygder og et åpent kulturlandskap gir også grunnlag for bosetting, turisme og ny næring i hele landet.
Den sist vedtatte landbruksstrategien fra 2021 sier at i Østfold skal vi:
- Sikre økonomisk og sosial bærekraft ved å ivareta natur og rent vann i landbruksområdene, og sikre kompetanseheving på blant annet digitalisering og ny teknologi.
- Styrke folkehelsa ved å fortsette produksjonen av sunne og ettertraktede matvarer uten bruk av tilsettingsstoffer, og ved å legge vekt på forutsigbare og gode arbeidsvilkår og tilrettelegge for at også arbeidstakere med lavere formell kompetanse kan ha viktige oppgaver innen næringa.
- Sikre rekruttering og kompetanseheving til de som har arbeidet sitt knyttet til landbruket ved å fremme og utvikle tilbudene ved våre videregående skoler, informere godt om landbruket som yrkesvalg og bygge kompetanse innen bærekraftig og klimatilpasset landbruk.
- Et av de flotteste vårtegnene vi har er når traktorene kjører på jorda, og vi ser at kornet gror til. Eller lammene som går trygt ved sauemor, det synes jeg viser Østfold og næringa på sitt beste. Noe vi skal dyrke, løfte og ta vare på.
Ønsker alle bønder en god våronn!