Lykke til med skolestart!

Av: Camilla Aas, utvalgsleder for opplæring og næring

Sommerferien går inn i sine siste timer og minutter, og tiden til å vende tilbake til skolen nærmer seg. Mange av dere starter i den anledning i en ny klasse, på en ny skole og med nye lærere. Mens andre vil fortsette skolegangen, men på et høyere trinn med tilsvarende økte krav og forventninger. Det er en spennende tid du går inn i fylt med nye muligheter, og det er ingen som kan forvente mer av deg enn at du gjør ditt beste.

Skolen er et sted hvor du skal lære og utvikle deg i trygge omgivelser, både faglig men også som menneske. Det er så mye du skal lære, og det er de færreste om noen av oss som noen gang vil bli ferdig utlært. Ha derfor litt lave skuldre til egne prestasjoner ved oppstart, søken etter økt kunnskap er livslang og man kan alltid strekke seg. Vi oppfordrer alle til å gjøre sitt beste, uansett hvilke utfordringer de måtte møte. Det er helt greit å spørre om hjelp når man trenger det – lærere, medelever, ansatte og foreldre er der for å støtte og hjelpe. Det gjelder også deg selv, det kan bety så mye at du bryr deg om dine medelever, og ikke med. Å være et godt medmenneske betyr å vise omsorg, respekt og forståelse for de rundt oss. La oss skape et inkluderende og støttende miljø hvor alle føler seg sett og verdsatt.

camilla

Camilla Aas, hovedutvalgsleder for opplæring og næring

For å gjøre overgangen tilbake til skolen så smidig som mulig, er det lurt å begynne å forberede seg nå. Her er noen tips for en vellykket skolestart til deg som elev – dette kommer ikke fra eget sinn, men er som «velmente råd» fra gammel ringrev. Men det har også relativt solid forskningsmessig forankring, som de spesielt interesserte kan se mer på.

  1. Rutiner og forberedelser: En god rutine kan hjelpe deg å håndtere hverdagen litt bedre. Sørg for at det er tid til lekser, fritidsaktiviteter og hvile. Det kan også være lurt å pakke skolesekk og sette frem klær kvelden før – da går det litt mer smidig når du våkner neste dag.
  2. Uten mat og drikke – duger helten ikke! En næringsrik frokost og en god lunsj vil gi deg energien du trenger til å være fokusert hele skoledagen. På våre videregående skoler har vi gode kantiner og tilbud, hvis du har glemt nistepakka. Men det billigste og beste er at du lager din egen mat. Litt frukt og grønt er ikke bare sunt, men gjør matpakka litt mer spennende og noe å se frem til å ta opp av sekken.
  3. Søvn: Ungdomstiden er sårbar, og du gjennomgår store endringer i kropp, følelser, kognitivt og sosialt. Du trenger derfor søvn, og det anbefales å få ca. åtte til ti timer søvn hver natt. Har du vansker med å sove, kan det være lurt å snakke med foreldrene dine eller helsesøster. Det finnes mange tips og triks som kan prøves for at du skal få søvnen du trenger.
  4. Sett mål: Det er ikke så dumt å sette seg noen mål for skoleåret. Det kan være store mål som hva man ønsker å jobbe med eller studere videre. Men det er mange delmål som skal nås før man kommer dit, bryt de ned til hvert enkelt fag og mindre gjøremål. Ta oppgave for oppgave, så kommer du kanskje litt nærmere hovedmålet ditt hver dag. Sett realistiske mål også, da blir de lettere å oppnå. 

Uansett så er skolestart her, og vit at det er så mange som heier på deg og vil at du skal ha det bra! Ønsker deg lykke til med deg og din skolereise. 

Se video  med Camilla Aas der hun snakker om sine erfaringer fra videregående: