Landbruket – en del av klimaløsningen
Det er sikkert mange gode grunner til å spise mindre kjøtt, men nordmenn kan ikke løse klimautfordringene i verden ved å spise importert soya fra regnskogen i Brasil fremfor å spise lam som har gått på utmarksbeite i Norge. Norsk landbruk og økt selvforsyning må være en del av løsningen for Norge og for verden.
Skal vi løse klimautfordringene, så må løsningene være kunnskapsbaserte. Det er mange gode etiske og helsemessige grunner til å spise mindre kjøtt. Likevel kan det virke som om at stadig flere blir vegetarianere, veganere eller innfører en kjøttfri dag i uka fordi de tror at det reduserer klimautfordringene i verden. Det er ikke nødvendigvis riktig. Det er viktig å sette seg inn i hvilken rolle norsk landbruk har i dette bildet.
Klimarobust landbruk Som vi fikk erfare under tørken i sommer er norsk landbruk en av de første sektorene i norsk økonomi som føler klimaendringene på kroppen. Derfor har landbruket selv stor interesse av å drive et klimasmart og robust landbruk. Mange bønder har for eksempel gått over til bioenergi og solenergi fremfor diesel i produksjonen. Et mer klimasmart landbruk er derfor en del av løsningen.
Men Norge har fra før av et mer klimavennlig landbruk sammenlignet med andre land. Norsk landbruk står for omlag 8 prosent av Norges samlede klimagassutslipp. Til sammenligning er utslipp fra landbruk i verden forøvrig på 14,5 prosent. Når man ser på andre bransjer har for eksempel olje og gass økt sine utslipp med over 80 prosent i Norge siden 1990 i Norge, samtidig som landbruket redusert sine utslipp med 5 prosent.
Fra landbruket er det klimagassene metan og lystgass som er de viktigste. Metan kommer fra omsetning av gress i vomma på kua, eller fra gjødsel. Mens lystgass stammer fra planteproduksjonen. Det forskes nå på å avle frem kyr som slipper ut mindre metan, men matproduksjon kan aldri foregå helt uten klimagassutslipp. Norske bønder oppveier dette i stor grad gjennom å binde karbon gjennom produksjonen. I dette bildet er det også viktig å huske på at vi i Norge har noen av verdens friskeste dyr med den laveste bruken av antibiotika i norsk landbruk. Det betyr at også dyrevelferden er bra. Det må også nevnes at norske husdyr gjør en formidabel jobb med å holde kulturlandskapet i hevd.
Kjøtt vs. planter I mange land er argumentene for å spise mindre kjøtt at man kan fø flere folk på det samme arealet med et plantebasert landbruk fremfor å fore opp dyr. Det er sant over store deler av verden, men Norge er i stor grad et fjell-land som baserer seg på grasproduksjon. Dette arealet egner seg ikke til å produsere noe annet og fordriver derfor ikke planter- Likevel er det en utfordring at 80 prosent av all korn i Norge går til dyreproduksjon fordi det ikke regnes som å være av spisekvalitet for mennesker. Her har vi et forbedringspotensial, men for at flere planter skal bli menneskemat må også forbrukerne være villig til for eksempel å spise rare grønnsaker og korn som spirer.
For at vi skal klare å fø på flere folk i verden må verden produsere mer mat. Da må ikke minst Norge i større grad produsere mat til sin egen befolkning, og ikke overlate matproduksjonen til land som i fremtiden vil trenge maten selv. Dette blir spesielt ille når langreist mat i tillegg fører til økte klimagassutslipp.
Men også norsk landbruk har rom for forbedringer. Hovedproblemet med norsk landbruk (og norsk oppdrettsnæring) er i dag avhengigheten av importert kraftfor. Dette er gjerne soya fra Brasil, som kunne mettet mange munner og som bidrar til klimagassutslipp gjennom transport. For å bidra til et klimasikkert landbruk må arbeidet med å finne alternativer intensiveres. Mer gras må høstes i Norge og en mer klimarobust forproduksjon må utvikles for øvrig. I tillegg må arbeidet med å utvikle alternativ for prioriteres. Her er det store muligheter både i forhold til trebasert for og mer for fra algeproduksjon.
Siv Henriette Jacobsen, A.
Varaordfører Østfold fylkeskommune