Grenseløs kriminalitet
Grenseoverskridende kriminalitet er et økende problem.
Under budsjettdebatten for justissektoren på Stortinget følte jeg behov for å uttrykke en sterk bekymring fra grensefylket Østfold. Grenseoverskridende kriminalitet er et økende problem. Mennesker, narkotika, alkohol og sigaretter smugles over grensa daglig med stadig flere utspekulerte metoder.
Skal vi stoppe kriminalitet her i landet, må vi stoppe den der den kommer inn, nettopp på grensa. Det handler om komplisert og grenseoverskridende kriminalitet som krever dedikerte styrker, spesialisering, fagkompetanse – og lokalkunnskap. Nærpolitireformen har systematisk fjernet lensmennene i grensekommunene. Aremark har mistet sin lensmann, og lensmannen i Marker står nå for tur. Det er også spådd usikkerhet om lensmannskontoret i Aurskog-Høland.
Det er fristende å tro at når man gjør dette, ser man innbyggertallet i de gjeldende kommunene og ikke på funksjonen som en grenselensmann har. Dagens situasjon med hyppig behov for assistanse fra politiet tilsier økt behov for tilstedeværelse fra politiet, og ikke mindre. Tolletaten er svært bekymret og har uttrykt dette. Hvordan kan det ha seg at man svekker lensmannsfunksjonen langs grensa uten å ta inn over seg hvilken funksjon disse har? De står i førstelinjetjenesten mot innføring av kriminalitet til Norge. Uten fast bemanning på Ørje vil mye tid gå bort i kjøring og effektiviteten vil minske, og tryggheten står i fare dersom det skulle oppstå akutte hendelser.
Med nærpolitireformen blir grensepasseringene på Ørje, ved E18, og på Svinesund, E6, stående ubemannet. Dette er de to mest trafikkerte grenseovergangene mellom Norge og kontinentet både for person- og godstrafikk. Dette skjer altså i en tid da sikkerhet og beredskap skal styrkes i Norge. Da er det ekstra vanskelig å forstå at sikkerhet og beredskap langs grensa skal bli svekket på denne måten.
Siv Henriette Jacobsen
Stortingsrepresentant Arbeiderpartiet
Østfold