Få fotballen i gang igjen

Titusenvis av barn og unge tripper etter å få spille fotball igjen

Svein Roald Hansen

De yngste må vente til 1. august. De eldre vet ikke en gang hvor lenge de må vente. Toppfotballen er i gang. For de titusenvis av yngre spillere som må vente, må det å se andre spille nesten forverre ventetida.

            Lagledere forteller om frafall. De unge blir borte fra treningen. Lag forvitrer. Det innebærer også en risiko. Mange kan miste motivasjon og sitt sosiale nettverk. Uvisst om de komme tilbake til høsten, når spillegleden ikke har fått utfolde seg på veldig lenge.

            Forleden fikk vi stortingsrepresentanter et brev fra Østfold Fotballkrets som på en god måte viser hvor vanskelig det er å forstå et fortsatt spilleforbud i lys av hva som ellers åpnes opp.

De skriver: «Treningssentre, svømmehaller og andre aktiviteter innendørs er åpnet. Det er bra. Men drømmene til barn og unge som gledet seg til å spille kamper igjen, er foreløpig knust. For fotballen – Norges desidert største idrett med rundt 400 000 aktive spillere – er døren fortsatt stengt for å spille fotballkamper. 20-åringen i senior breddefotball kan attpåtil ikke trene som normalt.

Folk sitter side om side på fly, ligger som sild i tønne på badeplasser og drikker øl på solfylte utserveringer med hundrevis av gjester. Men Synne på 8 og Karsten på 20 får altså ikke spille fotballkamp. Karsten kan ikke engang trene med nærkontakt. Til tross for at helsemyndighetene selv har fastslått at det er minimalt med kontakt i en fotballkamp, og at det utgjør liten smitterisiko. Legg til at fotballklubber over hele landet har gjort sitt ytterste for å følge smitteverntiltakene».  

            Alle har sluttet opp om de nødvendige tiltakene for å slå ned smittespredningen. Vi har holdt avstand og vasket hendene. Smittespredningen er kraftig redusert. Det går dager mellom nye smittetilfeller i dette distriktet. Da må vi ikke risikere at forståelsen for tiltak som er nødvendig forvitrer fordi folk ikke forstår at noen aktiviteter for barn og unge ikke kan komme i gang igjen, mens andre kan det.

            Jeg tror det ville være klokt å la fotballen rulle igjen, i alle aldersgrupper.

Svein Roald Hansen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet