Skole, mat, yrkesfag - fremtidens næring

Av: Lars Pedersen Due, nestleder i utvalg for opplæring og næring

Når fylkesdirektøren i desember, i sitt forslag til budsjett 2024, la frem forslag om nedleggelse av Restaurant og matfag på Halden Videregående avdeling Risum i Halden kom det negative reaksjoner fra hele fylket.

Spesielt engasjerte den lokale restaurant bransjen seg der sterke stemmer påpekte det ulogiske i at en linje der man utdanner ungdom, som ved endt utdannelse med fagbrev, så godt som er sikret en vei rett inn i arbeidslivet skulle legges ned. Og de har helt rett, med et arbeidsliv som roper etter flere fagfolk innfor fagfeltet var dette feil signaler og sende.

Vi vet at det er stor etterspørsel etter fagfolk innenfor næringen og de som tar fagbrev er derfor så godt som sikret arbeid etter endt utdannelse. Utdannelsen er samfunnsmessig logisk og riktig noe som også LO og NHO påpekte i sine uttalelser. 

Med bakgrunn i dette reverserte Arbeiderpartiet og flertallet dette punktet i det budsjettet som ble vedtatt 21 desember. Restaurant og matfag ble reddet samtidig som flertallet valgte å bestille en sak for hvordan man kan samle alle utdanningsprogrammene i Halden på Porsnes.

Det er også viktig å henvise til at det i næringsdelen i budsjettet ble det bestilt saker knyttet til arbeidskraft i bransjen og en helhetlig matstrategi som punkt 8 og 9.

8. I samarbeid med bransjen og partene i arbeidslivet foretas det en gjennomgang av behovet for arbeidskraft i restaurant- og matbransjen i Østfold med sikte på å utvikle tiltak som kan mobilisere til økt rekruttering, sikre full lærlingedekning og en dimensjonering som ivaretar arbeidslivets behov.

9. Det utvikles en helhelhetlig mat-strategi for Østfold. Tema i denne strategien kan blant annet være; mat og næringsutvikling, mat og reiseliv, satsing på lokalmat, mat og folkehelse, mat, klima og miljø, mat og utdanning etc. Det bestilles en sak i forbindelse med oppstart av dette arbeidet.

Arbeiderpartiet og posisjonen i nye Østfold 2.0 viser med sitt vedtatte budsjett en offensiv holdning knyttet til matfaget, både som utdanning og som næring. Vi mener at dette er en riktig satsing inn i nye Østfold.