Vi skal hjelpe flere med å fullføre og bestå videregående!

av: Hege Dubec

Når vi til neste år igjen blir tre fylker skal nye Østfold, Buskerud og Akershus få tilbake ansvaret for sine egne videregående skoler. Skole er et av de viktigste områdene fylkeskommunen har ansvar for. Det legger grunnlaget for veien videre i livet, enten med høyere utdanning, fagbrev eller jobb.

Det blir stadig vanskeligere å komme inn i arbeidslivet på grunn av høyere krav til kompetanse, og erfaring. Selv om man har en stor læringsvilje og sterkt ønske om jobb sliter mange unge med å få deltidsstillinger som butikkmedarbeidere, fordi arbeidsgiver stiller krav til erfaring. Det sier seg selv at det er vanskelig å opparbeide seg arbeidserfaring når selv den førstegangsjobben er utenfor rekkevidde.

Mange ungdommer faller også innenfor den kategorien som har falt fra i skolen. Det gjør at man mister verdifull kompetanse, både i form av vitnemål – men særlig det sosiale og personlige. Samfunnet taper også ekstremt mye på at noen faller fra. At de som av ulike grunner faller fra får mer hjelp til å fullføre er en viktig målsetting. Det handler om en sterk fellesskole som har rom til alle mennesker, og om hvor mye det betyr for den enkelte elev. Alle skal ha like muligheter til å fullføre videregående utdanning, og det må vi legge til rette for.

Hvordan skal vi lykkes med å få flere til å fullføre?

I fylkestinget i Viken den 29 mars behandlet vi en strategi for at flere fullfører og består videregående. Den har blitt jobbet med i over et år, og skal nå endelig skal vedtas!

Målgruppa for strategien er ungdommer i alderen 16-24 år, som risikerer å ikke fullføre det videregående utdanningsløpet. Denne strategien er viktig i arbeidet med å få flere til å bestå, og fullføre. Strategien har tre hovedmål. Det er at vi sammen følger opp hver enkelt elev systematisk, at vi sammen sikrer et inkluderende læringsmiljø og opplæring av høy kvalitet på alle skolens læringsarenaer og at vi sammen styrker vi helheten i opplæringsløpet og tar et fullføringsansvar for alle ungdommer i og utenfor opplæring.

Alle ungdommer er forskjellige – men alle er like mye verdt, og har et potensiale. Vår jobb er å legge til rette for at alle, uavhengig av bakgrunn og forutsetninger kan fullføre og oppleve læring og mestring på skolen.

Fredag 24. mars la regjeringen frem forslag til ny opplæringslov. I lovforslaget foreslås det blant annet endelig å innføre fullføringsrett. Alle skal ha rett til å fullføre videregående, uavhengig av hvor lang tid det tar. Det er flere som i dag ikke klarer å bestå videregående på normert tid. Det er ikke alle som har forutsetninger for å fullføre innenfor de tidsrammene vi har lagt i dag, og det sørger vi nå for at blir tatt tak i, ved at alle har rett til å fullføre videregående.

Hege Dubec

Fylkestingsrepresentant i Viken

6. kandidat for Østfold Arbeiderparti til fylkestingsvalget

Profilbilde av Hege Dubec, tatt på sørmarka

Hege Dubec