Skattekutt framfor velferd

Statsbudsjettet prioriterer skattekutt framfor penger til kommunene. Kommunene i Østfold er ikke budsjettvinnere og det blir tøffe runder for by- og kommunestyrerepresentantene i Østfold når kommunebudsjettene på skole, helse og omsorg skal vedtas om noen uker.

original_1478641558_6967745

På tross av rekordbruk av oljepenger i forslaget til statsbudsjett, blir ikke kommunene prioritert godt nok.

Den blå blå regjeringen har hentet ut like mye penger av oljefondet på tre år som den rødgrønne regjeringen gjorde på åtte år til sammen. Her bruker finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg opp penger for en kortsiktig gevinst på bekostning av det som vil være bra for Norge på litt lengere sikt.

Satsingen på skattekutt er i størrelsesorden 9 milliarder mens kommunene får ca. 7 milliarder. I tillegg vil regjeringen ta omkamp på å sentralisere skatteinnkrevingen fra kommunene til staten, et forslag regjeringen også fremmet i fjor, men som møtte massiv motstand ute i kommune-Norge og som heller ikke fikk flertall på Stortinget.

Vi har en regjering som ser at inntektene til staten går ned mens den samme regjeringen øker utgiftene. Dette regnestykket forstår de fleste av oss at ikke er særlig bærekraftig over tid.

Stein Erik LauvåsStortingsrepresentantLeder Østfold Arbeiderparti