Gled en som gruer seg til jul!

De fleste gleder seg til jul, til å feire høytid sammen med venner og familie. Denne julen blir annerledes for oss alle. For mange er jul uansett en vanskelig tid.

Julen 2018

Fridagene, og annerledes dagene er mange, og følelser blir forsterket. Sannheten er at mange har ingen å feire jul med. Ingen å dele gleder og sorger med. Ingen å gå rundt juletreet med. Ingen å synge julesanger med, eller dele julemiddagen med.

Vi har hatt tradisjon i Norge med julesammenkomster initiert av frivillige lag og foreninger rundt omkring i landet vårt. En god tradisjon, og et fint alternativ for mange. Det har vi klart fordi vi høy grad av frivillig arbeid blant befolkningen. Frivillighet er selve limet i vårt  samfunn.

Covid 19 gjør at tilstelninger fra frivilligheten må reduseres, og for de som har hatt disse julekveldene som alternativ jul blir det blir ekstra vanskelig i år. Også fra frivilligheten selv.

Virke spår rekord julehandel. I desember vil hver enkelt av oss bruke mer enn 1000 kr mer på julehandel enn i fjor. Samtidig vil flere enn tidligere ikke få være med på kjøpefesten.

På finn.no har mere enn 1000 personer bedt om julehjelp hittil i desember, og mange tar kontakt med hjelpeorganisasjoner for aller første gang. Antall uten jobb, og som er permittert grunnet corona situasjonenen er alvorlig for de det gjelder, og det er alvorlig for oss som samfunn. De som fortsatt har inntekt får bedre råd blant annet fordi lånekostnadene er lavere, og vi bruker mindre penger på feriereiser og andre tjenester og produkter. Det betyr at forskjellene mellom folk øker.

«Gled en som gruer seg til jul» vet Kirkens bymisjon godt hva er, det er derfor de minner oss om det. Det er mange måter å bidra til gi andre en god jul. Det kan være å gi penger til gode varme julemåltid, det kan være å kjøpe pakker og merke med jente 5 – 7 år der det kanskje skjuler seg et spennende puzzlespill, voksen kvinne der det skjuler seg et par hjemmestrikka sokker, eller mann der det ligger et gavekort. Mulighetene er mange.

Vi kan alle være den ene. Mottoet om «Den største glede en kan ha, det er å gjøre andre glad» har vært barndomslære for oss gjennom generasjoner.

På den lokale bensinstasjonen der jeg bor har de plassert ent fint juletre der vi kan legge gaver under treet, og frelsesarmeen vil dele dem videre til de som trenger det. Det er en fin måte å vise omsorg og deleglede.

Virkeligheten i dagens Norge er at en av ti barn vokser opp med barnefattigdom i Norge (tall fra NAV) Selv om få barn vokser opp der de mangler hus, mat og klær har vi en gruppe barn som vokser opp med tilgang på goder og opplevelser som andre barn og tar for gitt. Det betyr at det finnes barn som ikke har pakker å åpne på julaften, de har ikke råd til juletre  og har heler ikke  mulighet til å gi bort julegaver til venner.

Det er vondt å komme i barnehage eller skole og bli spurt om «Hva fikk du til jul?» Sannheten er brutal. Hva sier et barn til det, hvilke tanker og følelser knyter seg i hjertet til et barn…. Opplevelsen av å ikke tilhøre felleskapet, av å ikke kjenne på godfølelsen når julesangene kommer på radioen som perler på en rad.

«Der er min lengsel hjemme Der har min tro sin skatt; Jeg kan deg aldri glemme Velsignet julenatt!»

«Ingen er bare det du ser» sier Kirkens bymisjon. De vet hva de snakker om. Alle kan gjøre noe, alle kan bidra på sin måte. Det hjelper. For noen kan du være den ene som børster støv av julestjerna.

Ring en venn, vær en venn.

Cecilie AgnaltKomiteleder kulturViken fylkeskommune