To barn leier på vei til skolen. Foto: Øivind Haug

Barnefattigdommen øker – Det kan ikke Arbeiderpartiet akseptere

av: Filip Diskerud, leder i AUF i Østfold

Min store hjertesak og grunnen for at jeg valgte å engasjere meg i AP/AUF er barnefattigdom. Det at noen barn må si nei til å delta på bursdager fordi de ikke har råd til bursdagsgave, eller at man ikke kan delta på fotball fordi fotballsko er dyrt. For tenåringer slår barnefattigdom litt annerledes ut. Venner som handler lunsj i kantina mens du har den samme kjedelige brødskiva med ost hver gang.  Eller de blir enige om å dra på Kino, men du må si nei, fordi 150kr til en kinobillett er for mye penger.

filip

Filip Diskerud, leder AUF i Østfold

Dette er vanlige problemer man kanskje ikke ser når vi tenker på barnefattigdom, men disse små problemene har mye å si for det barnet det gjelder. Det er urettferdig at det skal være slik i Norge, man blir satt litt til side og det er kjipt å være den kompisen som alltid sier nei for å delta på ting. Etterhvert slutter de å spørre, og man kan i verste konsekvens ramle fra og miste venner.Et slikt Norge vil jeg ikke ha! Alle barn i Norge skal ha like muligheter og kunne delta i samfunnet på lik linje med alle barn.

Nylig slapp SSB barnefattigdomstallene for 2019, 115 000 barn lever i familier med vedvarende lav inntekt, med andre ord lav inntekt i mer enn tre år. Ser vi litt mer på statistikken så har dette tallet økt siden 2011 og den har økt raskere under Erna Solberg sitt styre.

Er det noe vi i Arbeiderpartiet skal jobbe med en gang vi vinner valget så er det å få ned forskjellene mellom folk. Vi skal senke skatten for de med lav inntekt og øke den for de som tjener veldig godt! Vi vil ha gratis SFO og vi starer med førsteklassingene. Vi vil gjøre barnehagen gratis fra det tredje barnet som går samtidig i barnehagen.

Samtidig er det viktig for Arbeiderpartiet at flere fullfører videregående skole, her vil vi se på fraværsgrensa slik at det ikke blir en grense som fører til frafall blant annet.

Det er også viktig at alle har en jobb og gå til. Hele faste stillinger er en stor sak Arbeiderpartiet jobber med og i det lange løp vil føre til lavere barnefattigdom.

Det er mye som kan gjøres og det er viktig for oss at forskjellene i Norge går ned.

Barnefattigdom må bekjempes, derfor stemmer jeg Arbeiderpartiet.